★★★★★
Recept voor een Winterse stoof
Een stoofpotje is de ultieme winterkost en ieder land heeft zijn eigen variant. Vind hier onze tips voor de perfecte stoofpot.
De uitrusting
Een grote pan met een zware bodem en een deksel is het meest geschikt! Als je de stoofpot vervolgens in de oven laat stoven, moet de hele pan hittebestendig zijn! Daarnaast heb je een grote snijplank en een scherp groot mes nodig. Een voldoende grote pollepel is handig voor roeren en serveren.
Bak basisingrediënten
Als je vlees gebruikt voor je stoofpot, bak het dan vooraf goudbruin en haal het daarna uit de pan. Bak vervolgens de basisgroenten (ui, selderij, wortels etc.) aan in dezelfde pan. Als je een vegetarische stoofpot maakt, begin je direct met deze stap, maar bak je vooraf wat knoflook en andere kruiden een paar minuten in de pan om het aroma te versterken.
De saus
Als je je stoofpot onvergetelijk wilt maken, moet één ding perfect zijn – de saus! Hiervoor kun je veel verschillende ingrediënten als basis nemen, bijvoorbeeld water, cider, wijn, bier, tomaten in blik of een mengsel van verschillende. Giet deze in de pan om de eerder toegevoegde ingrediënten mee af te blussen. Tip: probeer het vastgebakken laagje van de eerder gebakken ingrediënten voorzichtig van de bodem van de pan te verwijderen om de stoofpot nog meer smaak te geven.
Sudderen, sudderen, sudderen
Nu breng je alles langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat de stoofpot op het fornuis (of in een voorverwarmde oven) sudderen met het deksel gesloten en op een middelhoog tot laag vuur tot alle ingrediënten gaar zijn.
Smullen maar!